Exterieur

Een sedum dak: geef een natuurlijke look aan je huis

Ga je binnenkort verbouwen, of heb je zin in een nieuw project? Denk eens aan de aanleg van een sedum dak, of een ander groen dak. Een groen dak geeft een natuurlijke uitstraling aan je huis, bedrijfspand of ander soort vastgoed. In de winter en herfst is je dak voornamelijk groen of paars, maar in de zomer en lente verschijnen er allerlei gekleurde bloemetjes uit de sedumplantjes. Dat klinkt prachtig toch? Maar, wat is een sedumdak eigenlijk?

Vetplantjes als dakbedekking

Sedum is de geslachtsnaam voor een groep vetplantjes uit de vetkruid-familie. De meest bekende leden van het sedum geslacht zijn hemelsleutel, dik vetkruid, muurpeper en roze vetkruid. Sedum kenmerkt zich door haar veerkrachtigheid en weerbaarheid tegen de meest extreme weersomstandigheden. Daarom is sedum uitermate geschikt om te gebruiken als dakbedekking. Een sedum dak bestaat uit vijf verschillende lagen: het beschermdoek, drainagelaag, filtervlies, substraat en uiteindelijk de beplanting zelf. Iedere laag zorgt ervoor dat het water langzamer wordt afgevoerd naar de regenpijp. In de tussentijd heeft sedum genoeg tijd om het water op te nemen via de wortels. 

Een sedum dak creëert een positieve leefomgeving

Een sedum dak heeft een enorm positieve invloed op het klimaat, de biodiversiteit en je eigen buurt. Een sedumdak verkoelt de lucht. Op plekken waar weinig begroeiing is, zoals in de stad, warmt de lucht sneller op en koelt de lucht minder snel af. Doordat planten water verdampen blijft de lucht koeler. Hiernaast is een sedumdak een perfecte leefomgeving voor allerlei nuttige insecten. De afgelopen decennia is de biodiversiteit in Nederland drastisch gedaald. Sedum op het dak trekt zweefvliegen, kevers, bijen en vlinders aan. Dit is niet alleen goed voor de algehele insecten stand, maar creëert een fijne, leefbare sfeer in de buurt. En natuurlijk zijn al die prachtige plantjes een lust voor het oog!

Het onderhoud van een sedum dak 

Het onderhouden van sedum op je dak is niet moeilijk. Toch is het niet helemaal waar dat je er helemaal geen tijd in hoeft te steken. Ten eerste wordt het aangeraden om tenminste twee keer per jaar je sedum dak te controleren op onkruid. Hoe meer begroeiing in de buurt is, hoe groter de kans op onkruid. Je kunt het onkruid er het beste uittrekken met tuinhandschoenen. Gebruik nooit pesticiden of andere chemicaliën: dit is fataal voor het ecosysteem van je dak. Ten tweede is het een goed idee om je dak twee keer per jaar te bemesten. De beste tijd om dit te doen is eind april en begin september. Op die manier houdt je de sedum plantjes gezond. Ten derde is het belangrijk dat je tijdens droge perioden in de gaten houdt hoe het met de sedumplantjes gaat. Ondanks dat ze goed opgewassen zijn tegen droge periodes, kan het zijn dat je af en toe wat extra water moet geven. 

Wil je een sedum dak kopen?

Een sedum dak kost rond de 40 tot 200 euro inclusief installatie. Maar, in veel gevallen kun je subsidie krijgen van de gemeente. Dit kan wel oplopen tot 40-70 euro per vierkante meter. Informeer dus altijd eerst bij je gemeente of en hoeveel investeringstegemoetkoming je krijgt.