Woning en Tuin

Hoe belangrijk is een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Dien je er nu voordat je tot aankoop van een huis overgaat voor te kiezen om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren of niet? Dat is een vraag die door ongelofelijk veel mensen wordt gesteld. Het antwoord hierop lijkt in eerste instantie natuurlijk een duidelijke ja. Alleen door het laten uitvoeren van een dergelijke keuring wordt het immers mogelijk om met volle zekerheid te weten dat je geen kat in een zak koopt. Wat houdt er veel mensen dan precies tegen? De kostprijs natuurlijk. Het laten uitvoeren van een dergelijke keuring gaat in de praktijk uiteraard gepaard met bepaalde kosten. Wil je hier graag meer over te weten komen? Dat is mogelijk op deze pagina.

Wat is een bouwkundige keuring eigenlijk precies?

De bouwkundige keuring kunnen we het best omschrijven als een visuele controle van het vastgoed dat je van plan bent om te kopen. Het feit dat er een louter en alleen visuele controle wordt uitgevoerd zorgt er in de praktijk voor dat er geen schade zal worden aangebracht aan het pand. Dit is natuurlijk interessant, want extra kosten zal je het liefst van allemaal willen voorkomen. Toch zorgt het karakter van een visueel controle er in de praktijk voor dat er ook rekening dient te worden gehouden met een niet onbelangrijk nadeel. Bepaalde schade zou namelijk zomaar aan je zicht onttrokken kunnen worden met alle gevolgen van dien. Honderd procent sluitend is een bouwkundige keuring dus niet, maar dat maakt ze zeker niet minder interessant. 

Welk risico loop je zonder bouwkundige keuring?

Je hoeft er uiteraard in de praktijk helemaal niet voor te kiezen om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Een dergelijke keuring is dan ook nooit wettelijk verplicht. Wel is het zeer sterk aangeraden om dat toch te doen. De reden hiervoor is niet ver te zoeken. Een bouwkundige keuring beschermt je tegen het nodeloos te veel betalen voor het kopen van je vastgoed. Heel wat mensen die vastgoed kopen hebben weinig tot geen ervaring wat ervoor zorgt dat ze makkelijk te veel gaan betalen. Op basis van een bouwkundig onderzoek kan je dat zeer eenvoudig voorkomen. Zo hou je mogelijks ook nog wat extra geld over voor enkele eventuele extra werkzaamheden.

Hoe kan je de bevindingen van de keuring precies benutten?

Goed, er werd dus een bouwkundige keuring uitgevoerd. Uit deze keuring is gebleken dat er bepaalde gebreken zijn aan de woning die je wenst te kopen. Hoe kan je die vaststelling nu in de praktijk precies in je voordeel gebruiken? Zeer eenvoudig. De bevindingen van de inspecteur worden altijd in een bouwkundig rapport gegoten. Dat rapport van Homekeur zal worden overgemaakt aan jou als potentiële koper. Tijdens de onderhandelingen kan je de inhoud van het rapport opwerpen met als uiteindelijk doel uiteraard om de prijs te doen zakken. Let wel, de verkoper is uiteraard niet verplicht om aan jouw eis tegemoet te komen. In ieder geval weet je wel precies welk bedrag je mag betalen voor de woning in kwestie en welke wellicht te duur is. Zo voorkom je dat je te veel gaat betalen voor het kopen van je vastgoed.