Wonen

Wat moet je weten wanneer je wilt investeren in vastgoed?

Je hoort iedereen erover, dus je wilt je er ook in gaan verdiepen. Investeren in vastgoed is zeer aantrekkelijk en kan hoge rendementen opleveren als je het goed doet. Het is alleen niet slim om er zomaar aan te beginnen. Maar wat moet je echt weten voordat je begint met investeren in vastgoed?

Een goed begin is het halve werk 

Voordat je begint met investeren is het belangrijk dat je genoeg onderzoek doet. Doe onderzoek naar de mogelijkheden, wat voor investeerder je bent en wat je doelstellingen zijn. Ook moet je zorgen dat je weet wat er financieel mogelijk is en hoeveel tijd je kwijt kan zijn aan je investering. 

Zo kun je kiezen voor passief of actief investeren in vastgoed. Bij passief investeren kies je ervoor om een pand te kopen en deze weer te verhuren voor de langere periode. Bij actief investeren koop je bijvoorbeeld een pand, knapt deze op en verkoopt deze weer door met winst. 

Beleggen in vastgoed slim of niet? 

Het investeren in vastgoed wordt gezien als een veilige en stabiele keuze. Als je naar de prijsontwikkelingen kijkt van de afgelopen jaren is hier een gestage groei in te zien. Het is dus een goed en veilige investering voor de lange termijn. 

Ook heb je zelf alle controle over je investering en kun je er op korte termijn maandelijkse huurinkomsten mee verdienen. Zo zie je redelijk snel geld terug die je weer kunt herinvesteren. Ook geeft het je meer zekerheid dat er geld binnenkomt elke maand. 

Beginnersfouten

Ook als je denkt dat je jezelf goed geïnformeerd hebt vooraf, zul je altijd nog dingen tegenkomen die je over het hoofd gezien hebt. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak een appartement gekocht om te verhuren, maar staat er bijvoorbeeld in de regeling van de VVE dat verhuren niet toegestaan is. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een bouwkundige tegenvaller tijdens het verbouwen. 

Zorg daarom ook altijd dat je een plan B hebt. Krijg je bijvoorbeeld een vergunning niet voor de verbouwing moet je altijd nog een plan B achter de hand hebben wat je dan gaat doen. Zo ben je voorbereid op tegenvallers en ben je niet je complete investering kwijt. Zorg dat je plan en je doel ook passen in plan B. 

De locatie van je investering

Wat veel mensen vergeten, maar zeker heel belangrijk is, is de locatie van je investering. Voordat je een investering doet moet je je verdiepen in de locatie en de omgeving. Zo kun je kiezen voor een wijk of pand waar je al bekend mee bent, maar dit betekent niet meteen dat het ook populair is bij andere.  

Verdiep je in de trends die gaande zijn op de woningmarkt. Zo is een wijk met veel senioren vaak in trek bij starters, omdat de huizen daar vaak een opknapbeurt nodig hebben en ze voor een lager bedrag te koop aangeboden worden. Ga op zoek naar de potentie in verschillende wijken of appartementencomplexen en wees goed op de hoogte van de belangrijkste voorzieningen. Dit zal uiteindelijk in je voordeel werken.